sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Ommellinen kotistudio

Koen olevani onnekas ihminen. Ympärilleni on kertynyt laaja ystäväpiiri, mistä löytyy erilaista osaamista ja halua auttaa. Ihminen on laumaeläin ja uskon vahvasti, että vain toista auttamalla täällä nopean elämänrytmin ja vaatimusten suossa selvitään. (Varsinkin viimeisen neljän viikon aikana, jolloin mieheni on kävellyt kepeillä ja minä hitaan varmasti viimeisillä raskausviikoillani, on ystävien apu ollut korvaamatonta. Voisin kirjoittaa näistä neljästä viikosta oman tarinansa, mutta se ei kuulu nyt tähän hetkeen….)

Valokuvaus, ah se ihana koko perheen hermoja raastava hetki viikossa kun pyydän pojilta sekä mieheltäni muutamia kuvia blogia varten. Kuvien ottamisen vaikeus ja laadun heikko/vaihteleva taso eivät miellyttäneet ketään. Poikia lähinnä ahdisti tilanteen kireys ja se, että hetki ei ollut kenellekään mieluinen. Muutamia blogin huippuhetkiä ovatkin olleet ne postaukset, jossa olen saanut kuvausapua ystävältäni Jussilta (mm. täällä, täällä ja täällä).

Äitiysloman kynnyksellä syntyi ajatus Ommellisesta pienenä sivutoimisena yrityksenä, jonka avulla toivoisin saavani jatkettua lasten kanssa vietettyä kotiaikaa. Jälleen valokuvaus, tällä kertaa tuotekuvauksen muodossa, nousi usein esille suunnitelmissamme. Tiedostin laadukkaiden kuvien merkityksen ja käännyin jälleen Jussin puoleen.

Päätimme Jussin avustuksella rakentaa ompelutilan kaveriksi ullakolle pienen, helppokäyttöisen ja edullisen kotistudion. Ehtoina tilan monikäyttöisyyden säilyminen sekä laitekustannusten takaraja 500-600 €. Valokuvaus on kallis harrastus, joten helppoa tässä lopputuloksessa pysyminen ei olisi. Kuvien osalta tärkeiksi tekijöiksi listasimme tasalaatuisuuden, värien luonnollisen toistumisen sekä nopean käsiteltävyyden.

Jussi auttoi meitä suunnittelussa, tarvikkeiden valinnassa sekä opasti käytännössä kaiken kuvaamistilanteesta kuvien käsittelyyn. Muutamien ”focaccia”-keskustelujen (=kahvia, suklaata ja herkullista leipää) jälkeen laitteiden hankintalista muodostui seuraavanlaiseksi:

◦ suodatinkangas 2x8 m 0 € (oman talonrakennusprojektin jäämistöä)
◦ kameran jalka 60 € (verkkokauppa)
◦ kattokiinnikket valoille 9 €/3 kpl (naapurin hitsausosaaminen apuna)
◦ taustakankaan telineet ja mekanismit 50 € (uudet, ystävän nurkista pölyttymästä, tarvittava alumiiniputki isän kätköistä)
◦ studiosalamat, tasovalot, triggeri jne. 200 € (käytettynä, uutena 399,-)
◦ Adobe Lightroom 5 Lisenssi opetushenkilöstölle 72,58 €

Laitekustannukset yhteensä 391,58 €


(Ullakkostudio, sivulla "piilossa" salamat, kangas ylhäällä)

Yhteisten keskustelujen ja opastuksen pohjalta hankimme tarvittavat materiaalit ja kasasimme yhdessä studion. Pari kertaa kuvaus- ja kuvienkäsittelyharjoittelua Jussin ohjauksessa ja kappas: Meillä on studio, joka todella toimii. Taustakangas on nopea laskea oikeisiin uomiinsa, kuvat helppo ottaa ja jatkokäsittelyä tieokoneella ei juuri rajausta kummemmin tarvita. Voiko ihminen enempää pyytää…


(Ensimmäisiä harjoitteluotoksia)


Tämä projekti on ollut kyllä hauska ja sitä on katseltu monelta eri näkökulmalta. Jussi on valokuvauksen ammattilainen, mieheni Jesse hyvin tekninen ihminen ja minä ajattelen vain vaatteita ja söpöjä mallejani ☺. Projektin lopussa katselimme porukalla ottamiamme kuvia ja jokainen löysi niistä omat suosikkinsa juuri omasta näkökulmastaan katsottuna.




Kiukkuiset kuvaushetket ovat nyt poissa ja tilalla hauskoja hetkiä ystävien ja Ommellisen uusien tuotteiden kanssa. Ja uskokaa tai älkää, olen jopa itse oppinut kuvia ottamaan ja näkemään jo kuvaushetkessä, mikä kuva onnistuu upeasti. Totuuden nimissä on kuitenkin myönnettävä, että Jesse se yhä kuvat pääsääntöisesti ottaa ja käsittelee. Ja hyvä näin, onhan Ommellinen meidän yhteinen juttu.

Tarkemmat tiedot projektin rakentumisesta ja Jussin ajatuksista löydät täältä.

Kiitos vielä tuhannesti Jussi! Asiasta kiinnostuneille - Jussi löytyy täältä.

2 kommenttia:

  1. Hieno kotistudio! Meillä on sama projekti vielä vaiheessa. Tekniikka on kyllä, mutta tila (autotalli) on kesken. Meillä kuvaus on miehen harrastus, mutta ajattelin kyllä käyttää studiota omiinkin tarkoituksiini, kunhan se saadaan valmiiksi!

    VastaaPoista
  2. Olis kyllä niin hieno! Tykkäisin tällaisesta hirmuisesti, harmi kun ei ole tilaa. Itsekkin arvostan hyviä kuvia blogissa. Tykkään niitä ottaa ja miettiä hyvissä ajoin etukäteen.

    VastaaPoista