torstai 19. syyskuuta 2013

Kaulustunikaohje ja mieshousut :)


No niin, kauankohan siinä kesti? Ainakin reilu kuukausi. Siis siinä, kun lupasin tehdä ohjeet kaulukselliseen tunikaan tämän tunikan jälkeen. Pyydän teiltä huumoria ja ymmärrystä. Olen tehnyt tätä ompeluhommaa vasta reilun vuoden ja termit & tekniikat eivät todellakaan ole hallussa :). Saa korjata ja kommentoida. Ja nauramaan pyydän :)!

Kuvat ovat ullakon hämyssä otettuja, joten nekin vaativat hieman ymmärrystä ja tarkkaa silmää. (Taas mä pyydän sata kertaa anteeksi, ennen kuin edes aloitan = minä)

Tällä kertaa kokeilussa pehmeä college, mitä tilasin Pehemiältä muutamissa eri väreissä, trikoot samasta paikasta. Mutta aloitetaan, tämä ihana paita valmistuu minun käsissäni seuraavanlaisesti:

1) Raitakankaat leikkaan aina kokonaisuudessaan, näin raidat kohdistuvat ilman millintarkkaa kankaan asettelua. (Tuo sininen magneettimötiskö toimii usein mun "nuppineulana". Se kaavan päälle, niin pysyy paikoillaan ilman neuloja ;) 


2) Muokkaan aina kaavaa fiiliksen mukaan. Tällä kertaa levensin ja pidensin reilusti helmaa. Helman saa helposti kohtaamaan leikkaamalla takakappaleen etukappaleen avulla.


3) Sitten vain surautellaan kolme raglansaumaa kiinni. Se, mihin tulee vetoketju jää auki. Tämän jälkeen mittaan kauluksen leveyden pääntien avulla. Tulee just eikä melkein. Korkeutta kauluksella tässä n. 48 cm, jolloin kaulus jää hitusen alle 24 cm korkeaksi.


4) Tukinauha / -kangas avoimiin saumoihin ja kauluksen sivuihin.


5) Ompelen raglansaumat saumurilla ja teen ompelukoneella sen levyisen taitteen, helpottaa myöhemmin.


6) Kauluksen lyhyet sivut yhteen.


7) Sitten pujotetaan paita kaulukseen sisään. Miehustan sauma ja hihan sauma tiukasti eri päihin kiinni. (Tässä kohtaa on hyvä käyttää nuppareita, kertoo kokemus ;) )


8) Ommella surautetaan sauma (kaulus pääntielle) kiinni, mutta tipautetaan kauluksen sisäpuoli hetkeksi selkäpuolen kohdalla pois kyydistä. Näin saadaan aikaan kääntöaukko, mistä paita saada kuorittua pois.


9) Sitten suljetaan kääntöaukko. Joskus tikkaan ympäri, joskus näin kuten alla. Joskus vain pääntien sauman.


10) Taskupitsi. Pitsi tulee resorokantin alle, kun teen taskun reunan.


11) Tikkaan vielä pitsin paitaan kiinni joko peittarilla, tai kuten tässä ohuen pitsin kohdalla, ompelukoneella. Näin ei lähde pesussakaan kupruilemaan.



12) Sitten vaan taskupussi kiinni. Joskus vois tietty piirtää taskun kaaren, mutta menee kai se näin summassakin. 


13) Pitsivetskaria mallaamaan... Koska sen pituus ei koskaan riitä, joudun aloittamaan joko kainalosta ja kauluksen yläreunasta. Kutsuisin makuasiaksi. Tällä kertaa laitoin lähtemään kainalosta, koska raidat eivät aivan kohdanneet. (minulla on joku lehti tuolla paidan sisällä, jolloin nuppineulojen laitto onnistuu helposti.)



14) Vetskari kiinni ja sivusaumat yhteen. Sitten näyttää jo tältä. 


15) Kuminauha helmaan ja hihansuihin. Arvioin aina summassa niiden pituuden. Ompelen kuminauhat renkaaksi ja suoraan peittarilla taitteen sisään. Näin vältyn pujotusaukoilta. Toimin samoin kaikissa lahkeissa, vyötäröillä yms. Tällä kertaa olisi saanut olla hiukan tiukempi helmakumppari.


Ja sitten tädää.... Tämmöinen siitä tuli. Paidan kaava Joka Tyypin Kaavakirjan perusraglan ja leggarit OB 2/2008 (löysin numeron, wuhuu). 




Legsujen rypytys tehty ohuella kuminauhalla.


Ja nyt paljastan teille, miten itsekäs äiti minä olen. Vanhemman poikani ja minun lempipuuhaa on kangaskauppojen katselu netissä. (Tai siis varmaan se on minun lempipuuhani ja poikani aina yllättää minut). Tämä Handy Man -trikoo on poikani valitsema ja paitahan siitä piti tulla. Mutta. Se poltteli ja poltteli minua ullakolla ja huusi päästä topiksi tai leggareiksi. Ja niinhän siinä sitten kävi. Mutta en voi olla onnellisempi. Ei muuten ole joka tytöllä rintakarvoilla varustettuja työmiehiä pöksyissään ;)! Huumori ja hyvä mieli :)



Nää on niin päheet ;). Mutta meni lisätilaukseksi niiden poikien paitojen takia... 


The End! Sitten "haastankin" teidät tekemään tunikan tämän sadan kuvan setin jälkeen! Ompeluiloa kaikille!

(Meidän perheessä on oltu väsyneitä ja flunssaisia. Nukuin juuri kolmen tunnin unet, enkä meinannut millään herätä, kunnes aloin viimeistellä tätä postausta. Ompelu tuo pelkkää hyvää mieltä!)

45 kommenttia:

  1. Ihana tunika ja mageet leggarit! :D

    VastaaPoista
  2. mahtikset taas! Ja kiitos hyvästä ohjeesta täytyy testata, kunhan saadaan joku järjestys tähän taloon.

    VastaaPoista
  3. Ihania <3 taidan kokeilla heti viikon loppuna, jos suinkin ehdin, kiitos ohjeesta :D

    VastaaPoista
  4. Auts, minkä haasteen hietit, näyttää yksinkertaiselle, mutta voi miten monta kertaa menis hermo...

    VastaaPoista
  5. Mielettömän huikea tunika! Voisiko sulta mitenkään saada valmista kaavaa? Haluaisin kovasti kokeilla kyseisen tunikan tekoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaava on tosiaan tavallinen raglanpaita ja sen voin toki piirtää. Pituus, leveys, kaulus yms. tulevat joka kerta summamutikassa leikaten. Mutta tuo paita on kyllä hyvä pohja! :)

      Poista
  6. kiitos ohjeista- ihanat ovat taas ompelukset. Noi maatuska leggaritkin on hauskat

    VastaaPoista
  7. Voi että, minäkin haluaisin itselleni tällaisen tunikan, mutta juuri minulle sopivaa kaavaa ei ole löytynyt. :( Itse en osaa vielä muokata kaavoja omalle vartalolle sopivaksi joten täytyy vaan jatkaa kokeiluja.
    Sinun kaikki tunikat on niin ihania!

    VastaaPoista
  8. Onpas rintakarvamiehet muuten sporttisen näköiset! :D
    Kiitos tästä, ehkä minäkin NYT vihdoin kalloon takomisten jälkeen osaisin tuon tehdä :))

    VastaaPoista
  9. Mä oonkin jo pitkään haavelillut tuommoisesta "Ommellinen-kaulustunikasta" ja olin päättänyt yrittää kantapään kautta kokeilua, mutta nythän tää tuli just sopivasti. Tosin en oo ihan varma tajusinko vielä useamman tankkauksen jälkeenkään mitä tuossa kohtaa tehdään, kun se paita tungetaan kauluksen sisään, ja ommellaan pääntie. Mut ehkä se aukenee, kun oon tekemässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on vaikea selittää ja kuvata. Mutta kun olet siinä vaiheessa, lupsahtaa paita varmasti oikein :). Kunhan vaan nuppineulalla varmistaa, että hihan sivu osuu tismalleen kauluksen toiseen päähän ja miehustan reuna toiseen. Ja tietysti niin, että välissä ei ole mutkaa ;). Osaat ihan varmasti, jään jo odottamaan ;)

      Poista
  10. Vanhakin nuortuu, kun katselee näitä sinun juttujasi! Mukavia ullakkohetkiä...

    VastaaPoista
  11. Voi kiitos! Ihanaa kun jaksoit laittaa ohjetta! Toi keltainen on niin mun lemppari väri tällä hetkellä, näyttää niin hyvälle. Ja noi työmies-leggarit... Kankaana ei iskeny mulle sitten yhtään, mut nyt kun näin ne noin leggarina, niin VAU!! Mäkin taidan haluta, just niin ihanan pöhköt! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pöhkö saa hymyn huulilleni, koska juuri niin minäkin ajattelin, enkä voinut kangasta ohittaa. Oma mieskin katsoi ekan kerran, että mikä ihme noissa sun housuissa on ;)...

      Poista
  12. Oot kyllä nähny vaivaa noiden ohjeiden kans - vautsi ja kiitos! Haaste otettu siis vastaan! En keksi enää adjektiiveja, joita ei oltaisi vielä käytetty tekeleittesi ihasteluun, kun se pöhkökin tuli jo :D

    VastaaPoista
  13. Kiitos paljon ohjeesta! Minkä pituinen vetoketjun kannattaa olla? Entä käytätkö tavallista pitsiä vai joustopitsiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole varma, mitä pituuksia on saatavilla, mutta tuo on 35 cm. Jos olisi 40 cm, olisi se kaikista paras... Tässä ihan tavallista puuvillapitsiä. Joustavaa laitan leggareiden lahkeisiin tai topin helmaan.

      Poista
  14. Hieno tunika ja kiva, kun jaksoit tehdä ohjeen. Mageet leggaritkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hei jee olin sun 200 lukija! Mahti määrä, onnittelut :)

      Poista
    2. Ihan mahtavaa, kiitos! Voi jos oisin tuon lukeman aiemmin huomannut, olisin keksinyt jotain palkintoa. Mutta lupaan pian arvonnan tai jotain muuta kivaa! Kiitos kun liityit lukijaksi <3

      Poista
  15. Kiitos ohjeesta! Juuri tälläistä kaulusta olen ollut vailla!

    VastaaPoista
  16. Liisa mie tarviin tollaset raksamiespökät! :D vois sitte somasti luokkakavereille vitsailla ;)

    VastaaPoista
  17. Kiitos ohjeesta. Pitää perehtyä tuohon pujotukseen vielä huomenna tuoreilla silmillä :) Raikas tunika ja asenne leggarit :D

    VastaaPoista
  18. Oih ja voih!<3 on kyllä ihania ompeluksia!! Mahtaisiko sitä ite aloittelevana ompelijana pian uskaltaa kokeilla tehdä tuollaisen tunikan :)

    tuo pitsivetoketju on mulle ihan uusi tuttavuus, kaikkea sitä näköjään oppii :)

    VastaaPoista
  19. Ihana! Ja kiitos paljon ohjeesta, tämä menee ehdottomasti kokeiluun.

    VastaaPoista
  20. Kiitokset ohjeesta! Pitää kokeilla, ihan hirmuisen kivan näköinen kokonaisuus! Hauskat nuo leggaritkin :)

    VastaaPoista
  21. Haasteeseen osallistuttu! Kiitos hyvistä ohjeista! :) Tässä linkki, josta näet millaiset tunikat me saatiin aikaan :) http://helmihetkiajaherttaistaeloa.blogspot.fi/2013/09/ompeluterapiaa.html
    P.S Ihania vaatteita ompelet. Ryhdyinkin lukijaksesi. :)

    VastaaPoista
  22. Kiitos super ihanasta ohjeesta ja innostavasta blogista. Tässä vielä linkki minun blogiini, jossa meidän versiot tunikastasi.
    http://aarrerasia.blogspot.fi/2013/09/tiputyttojen-iltamat.html

    VastaaPoista
  23. EN KESTÄ noita leggareita, pakko tehdä itellekin :D siis kangasta on jemmassa erääseen synttärilahjaan (bokserit, koska mun mielestä tää on ihan hulvattoman hyvä kuosi missä tahansa :D) mutta pakko saada itelle myös leggarit tästä :D eikä! Ihana on kyllä tunikakin, tykkään tuosta keltavalkoraidasta ihan hulluna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee todellakin, minusta nuo on ehkä hauskimmat ikinä :)

      Poista
  24. Kiva tunika! Ja päheet legsut, voi apua! :D

    VastaaPoista
  25. Vaikka olen ommellut iät ja ajat, niin en muista että olisin koskaan hoksannut käyttää lehteä apuna helpottamaan nuppineulottamista. Kylläpä nyt sujui mukavasti päällitaskun kiinnitys. Kiitos siis hyvästä vinkistä :)

    VastaaPoista
  26. Aivan sika magee tunika. Ihanan raikas väri! :) Kiitos ohjeesta, pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  27. Tosi hieno tunika! Kiitos ihan huippu kivasta ohjeesta. Kokeiltava oli heti! :)

    VastaaPoista
  28. Paljonko sulla menee tämmöiseen suunnilleen kangasta? En ainakaan yhtäkkiä löytänyt mistään menekkiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän meni 1,5 metriä, college ei ole kovin leveä. Joskus riittää vähän vähempikin.... :) riippuu tietty helman pituudesta!

      Poista
  29. Kiitos mainiosta ohjeesta, juuri testattu :-)

    VastaaPoista
  30. Kiitos! Mun täytyy kanssa saada tällainen kaulus! Hienosti olet jaksanut selittää, miten ommellaan.

    VastaaPoista